Ik weet niet hoe het bij jou op de golfbaan is geregeld maar bij mijn golfclub staat er slechts een toilet op de baan. En ook op onze drivingrange is geen toilet te bekennen. Behalve het feit dat dit zeer ongastvrij is, is het ook omzet technisch niet slim. Ik zal je uitleggen waarom ik dit vind.

Normaalgesproken werken koffie en thee door op onze blaas. Niet alleen bij mij maar ook bij andere mensen. Als je voordat je gaat golfen een kop koffie neemt ben je gemiddeld na een uur spelen klaar voor een bezoekje aan het toilet. Idealiter een toilet bij hole 5 of 6. Als je dan 9 holes speelt kun je daarna weer rustig terecht in het clubhuis. Maar als je 18 holes speelt red je het niet met 1 toilet op de baan, dat is een hele simpele rekensom. En ja, ik weet ook dat mannen hier geen last van hebben want er is altijd wel een boom te vinden.

Ik drink altijd gezellig een kop koffie mee voordat ik de baan op ga. Maar die tweede kop koffie wimpel ik altijd af. Ik weet namelijk dat er op mijn golfclub niet na een uur spelen een toilet voor mij klaar staat. Ik weet ook dat ik niet de enige vrouw ben die zo denkt.

Stel, je speelt gemiddeld 20 keer per jaar een rondje golf, dan gaat het al gauw over minimaal 20 kopjes koffie of thee die je niet nuttigt in het clubhuis van de golfbaan. Gemiddeld sla ik op jaarbasis voor ruim 100 euro aan koffie af. Da’s best veel he!  Ga ervan uit dat een kwart van alle golfvrouwen in Nederland mijn mening delen. Dan zouden de clubhuizen een omzet missen van 2,5 miljoen euro op jaarbasis. En dat alleen al op koffie en thee.

Dan heb ik het nog niet over alle toernooien waarbij de catering op de baan vaak tot in de puntjes is geregeld en alles uit de kast wordt gehaald om de deelnemers te verwennen. Tsja, en ook dan moet ik van tevoren weer bedenken, doe ik het of doe ik het niet….?

Ik ga hier zeker geen petitie van maken maar ik zou alle golfbaan exploitanten in ieder geval willen laten nadenken over hoe “gastvrij” ze nou eigenlijk zijn voor dames..? En ook over hoeveel omzet ze hierdoor mislopen. Vaak gaat het om een extra toilet en geven ze mij als excuus dat ze geen zin hebben in het aanvragen van een bouwvergunning. Dan heb ik goed nieuws want voor toiletten op de baan heb je geen bouwvergunning nodig. Lees dit artikel maar eens over duurzame toiletten waarbij mijn voorkeur uitgaat naar de Greentoi: een ecologisch toilet in een golfbal-design. En als je daar het logo van je golfbaan op laat zetten dan ook nog eens een geweldige achtergrond voor social mediafoto’s. Golfbaan Ameland heeft er al een staan in de baan en ook daar een groot succes.

Ken jij een baan die het wel perfect voor elkaar heeft qua toiletten op de baan en de drivingrange? Tag deze golfbaan in de comments. Dan maak ik een mooie lijst van vrouwvriendelijke banen in Nederland. Want die zijn er hopelijk toch wel…?

Let’s play ball soon!

Liefs,

Barbara (La)Peek

Chat starten
1
Wil je met Barbara appen?
Wil je Barbara spreken?
"Als ik niet aan het sporten ben reageer ik vandaag nog en anders gelijk na mijn rondje golf, tennis of padel."