Het retourperentage van dames- en sportkleding bij webwinkels ligt tussen de 45 en 58 procent. Schrikbarend hoog, want retouren kosten de webwinkelier veel geld.

Toen ik mijn webshop lapeek.com in april 2017 online zette, werd ik van alle kanten gewaarschuwd. “Barbara, houd rekening met veel retouren.”

Ik hield mijn hart vast, maar geloofde tegelijk heilig in mijn product. Ik had immers niet voor niets drie jaar keihard gewerkt aan het ideale sportjurkje.

Iedereen waarschuwde me ook vanwege mijn eigenmatenconcept. Ik hanteer niet de gangbare Europese confectiematen, maar mijn eigen maatserie, namelijk de omvang van de borst. Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat meer dan de helft van de dames retourneert omdat de pasvorm tegenvalt. Niet geheel onlogisch. Als ik zelf in een paskamer sta, gaat minstens de helft terug de winkel in omdat de pasvorm me niet aanstaat. Hoe goedkoper de kleding, hoe minder aandacht er wordt besteed aan de pasvorm per maat – en laat dit nou net een van mijn USP’s zijn: de perfecte pasvorm!

Na tien maanden keihard werken aan de branding van Lapeek ben ik er trots op dat ik kan vertellen dat ik nog nooit een jurkje retour heb gekregen. Met een verkoopprijs van 299 euro per jurkje zijn mijn klanten high end en superkritisch, al helemaal omdat Lapeek een onbekend merk is en onbekend maakt nu eenmaal onbemind.

Wat ben ik trots op mijn sportjurkjes! En terecht, want met 0 procent retouren ben ik vast zwaar in de minderheid. Het lijkt me een goed plan deze positie nog heel lang vast te houden!

Chat starten
1
Wil je met Barbara appen?
Wil je Barbara spreken?
"Als ik niet aan het sporten ben reageer ik vandaag nog en anders gelijk na mijn rondje golf, tennis of padel."