Een paar weken geleden was ik op bezoek in New York. Inmiddels alweer ruim 15 jaar geleden dat ik daar mocht wonen en werken. Iedere keer als ik er ben bekruipt mij hetzelfde gevoel van heimwee naar deze stad. Ik ben gek op de energie die deze stad me geeft maar vooral ook op de service die ze hier hebben uitgevonden. Zomaar even een paar punten die me tijdens dit bezoek opvielen ten opzichte van Amsterdam. Allereerst viel het me op dat New York nu toch echt een volwassen fietsstad is geworden. Daar waar ik 16 jaar geleden amper nog kon fietsen, laat staan dat het veilig was is nu voorgoed verleden tijd. Op iedere hoek van de straat staan fietsenrekken van CityBike waar je heel makkelijk van A naar B mee kunt fietsen. Geen gedoe met sloten en geen gedoe met het zoeken naar een plek waar je je fiets veilig kunt stallen. Met de combinatie van je creditcard en een persoonlijke code kun je de hele dag fietsen zolang je ze maar weer terugzet in de fietsrekken. Wat een service en wat hebben ze dit strak geregeld. Dit zou overigens ook heel goed werken in Amsterdam, waar je letterlijk overal struikelt over de fietsen. Ik ben een groot fan van het sportmerk Lululemon en in New York zijn er maar liefst ruim 20 winkels van dit merk aanwezig. Kleding passen in kleine hokjes is zeker niet mijn grootste hobby maar in New York zijn de paskamers een stuk ruimer en is er altijd iemand aanwezig die zich ontfermt over de rijen bij de paskamers. Met oortelefoontjes houden ze contact met het winkelpersoneel en als je de verkeerde maat hebt wordt er al snel een nieuwe maat voor je gehaald. Geen enkele reden om zonder de juiste maat de paskamer te verlaten, hoe commercieel, I love it! Wat ik geweldig vond is dat ze mijn voornaam noteerden op een whiteboard op de paskamerdeur. Zo kon iedereen zien dat “Barbara” aan het passen was maar ook mijn vriendinnen konden mij hierdoor weer terugvinden. Wat een geweldige service, zouden ze hier in Nederland ook moeten doen. Nu denk je dat ze dit alleen bij Lululemon doen maar dit werkt ook zo bij vele andere winkels. Paskamer efficientie en service ten top, I love it! Toen ik bij Nike town op 5th avenue aan het shoppen was voor mijn zoon en niet de juiste maat kon vinden ging een verkoper voor mij op zoek en bood hij mij een flesje “sparkling water” aan voor tijdens het wachten. Ik was diep onder de indruk. Toen hij de sweater die mijn puberzoon me had opgedragen om te kopen niet kon vinden kwam dezelfde verkoper met een trui die er heel goed op leek mee terug. Ik kan me niet heugen dat ze bij Perry Sport ooit zo hun best voor me hebben gedaan. Mijn entree bij warenhuis Saks was ongekend. De etalages en de winkelinrichting gaven mij zo’n luxe gevoel dat ik mij net Alice in Wonderland waande. En dan die geurbeleving. Geurmarketing hebben ze vast in Amerika uitgevonden want het rook daar zo lekker dat je de winkel gewoon niet meer wilde verlaten. Toen we op dezelfde dag voor de tweede keer bij Louis Vuitton binnenkwamen werden we direct herkend door de portier die ons “welcome back” toe riep. Wat een oplettendheid en wat een warm gevoel een portier je wel niet kan geven. Tsja, New York loopt qua service nog steeds ver vooruit. Ze hebben het uitgevonden, service met een smile. Ik houd d’r van, ook al is het fake. Ze geven mij in ieder geval het gevoel dat de klant koning is en dat is helaas in Nederland nog lang geen “standaard” maatstaf. Online shoppen wint hard terrein en helaas leggen de kleine retailers het af tegen de online retailers. Het enige waar winkels nog het verschil in kunnen  maken is SERVICE, dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken. Alleen voor service en een klant belevenis kom ik nog terug in de fysieke winkel, anders ben ik zelf ook een groot fan van online winkelen want wat scheelt dat veel tijd (en geld) en irritatie over ongeinteresseerde of nog erger opdringerige verkopers. Waar winkel jij het liefste? Online of offline…?

 Let’s play ball soon,

xoxo Barbara

Chat starten
1
Wil je met Barbara appen?
Wil je Barbara spreken?
"Als ik niet aan het sporten ben reageer ik vandaag nog en anders gelijk na mijn rondje golf, tennis of padel."