Lieve mode-koningin Máxima,

 Ik schrijf jou deze persoonlijke brief met een #shoutout zoals generatie X dit zo mooi verwoordt. Uiteraard besef ik mij dat ik deze brief ook kan versturen naar jullie nieuwe huis maar toch heb ik ervoor gekozen om mijn social media kanalen hierbij te betrekken. Het is namelijk niet alleen jouw probleem maar ook ONS probleem.

 Het is niet alleen voor mij als Nederlandse mode-ondernemer, maar voor al mijn collega’s keihard werken om ons hoofd boven water te houden in de Nederlandse kledingindustrie. Online winkelen neemt fors toe en grote internationale fast fashion ketens maken ons kwetsbaarder dan ooit.

 We zien jou vaak schitteren in creaties van Natan en andere buitenlandse merken en ontwerpers. Altijd even prachtig en stralend, dat moet gezegd worden, maar mag het wat vaker iets dichter bij huis? Ja, ik weet het: we zien je ook af en toe in creaties van Claes Iversen en Jan Taminiau (het postzak jasje en de kroningsjurk waren top!). Maar ik denk dat juist jij, met jouw geweldige uitstraling, de Nederlandse kledingindustrie nog veel vaker in de kijker zou kunnen zetten. We hebben je echt hard nodig!

 Natuurlijk zou ik je stiekem het liefst zien tennissen in een Lapeek jurkje (mijn merk). Of de tango zien dansen in een prachtige jurk van Victor & Rolf en jouw echtgenoot op handelsmissie in een strak gesneden pak van Suit Supply in plaats van Brioni. Alexander zal er in zijn vrije tijd ook super tof uitzien in G-Star jeans met een sweater van The Driftwood Tales.

 En dan jullie prachtige dochters.Wij zien ze regelmatig lopen in kleding van de Spaanse modeketen Zara. Hoe leuk Zara ook is, het is geen Nederlandse keten. Mijn dochter Jane (11 jaar) shopt graag bij coole merken als Vingino en Scotch & Soda. Hopelijk kennen (en kopen!) jouw dochters deze merken ook. Want vooral jonge meisjes kopen liever veel & goedkoop bij Asos, dan wat minder & duurzaam van een Nederlands merk. Jouw invloed zou dit gedrag positief kunnen beïnvloeden.

 Lieve Máxima, ik weet dat jij ondernemers graag steunt. En als jij laat zien dat Nederlandse kleding er mag zijn, zullen er vele kopers volgen. Mag ik je daarom verleiden om samen met mij een modeshow te organiseren waarin we laten zien welke mooie merken en couturiers Nederland rijk is? We kunnen criteria als Dutch Design en Duurzaam produceren combineren en een écht statement maken. Dan kunnen wij Nederland en de rest van de wereld laten zien hoe wij het goede voorbeeld geven. Niet alleen geweldige PR voor ons land, maar ook een mooie kans om Nederlanders bewuster te maken over ons koopgedrag van kleding. Een betere wereld begint bij onszelf:-)

 Geen idee of deze #shoutout jou ooit gaat bereiken, maar ik ga er in iedere geval enorm mijn best voor doen.

 Lieve groet,

 Barbara Peek

barbara@lapeek.com

Chat starten
1
Wil je met Barbara appen?
Wil je Barbara spreken?
"Als ik niet aan het sporten ben reageer ik vandaag nog en anders gelijk na mijn rondje golf, tennis of padel."